DRUM DAY @ Αθηνά Live (Ωδείο Φακανά)

2014-05-12 20:19

by Sonia Gerogianni & Alex Tzotzolakis

Την Πέμπτη 8 Μαϊου, στον χώρο ΑΘΗΝΑ΄ Live του Ωδείου Φακανά, έλαβε χώρα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μάλλον ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα γιορτή DRUMS με τη συμμετοχή σημαντικών drummers της Ελληνικής μουσικής σκηνής και των group τους.

 


 

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν τα εξής :

17.00μ.μ.- 19.00μ.μ. : ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ ΚΑΙ ΗΧΟΔΡΑΣΗ
-Σεμινάριο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στα Drums
-Solo Παράσταση με τον Νίκο Τουλιάτο
-Συναυλία ομάδας κρουστών “ΗΧΟΔΡΑΣΗ”

19.00μ.μ.- 20.00μ.μ. : ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
-Συναυλία-Σεμινάριο με θέμα: Πολυρυθμία και Ostinato

20.00μ.μ. – 21.00μ.μ. : ΤΟΛΗΣ ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ - Ομάδα Κρουστών RUDBEATS DRUMLINE

- Ιστορική αναδρομή των Rudiments, αναγκαιότητα γνώσης των Rudiments και ο ρόλος τους στα σύγχρονα τύμπανα.

- Live performance θεμάτων marching με την ομάδα τυμπάνων γραμμής (Drumline) του Τόλη Αρσενιδη.


21.00μ.μ. – 22.00μ.μ. : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ POWER TRIO
Συναυλία με τους: Γιώργο Κοντραφούρη (piano)- Γιώργο Φακανά (bass)- Στέφανο Δημητρίου (drums)

 

Οι εντυπώσεις μας από το event ελάχιστα μπορούν να περιγραφούν με λέξεις, καθώς όλοι οι πιο πάνω δάσκαλοι της μουσικής μοιραστήκαν μαζί μας την πλούσια γνώση τους, τόσο με άψογο επαγγελματισμό, αλλά και με πραγματική αγάπη για το αντικείμενο. Ο βαθμός του mastership του οποίου γίναμε μάρτυρες, αγγίζει, ορισμένες φορές, εξωπραγματικά επίπεδα, τόσο για το βάθος της μουσικής γνώσης, όσο και για τις δυνατότητες εγκεφαλικής και σωματικής υλοποίησης της μουσικής θεωρίας. 

 

Χωρίς να παραμελήσουμε ή να θεωρήσουμε μικρότερης σημασίας τους λοιπούς συμμετέχοντες, την προσοχή μας κέρδισε η ομάδα γραμμής Rudbeats Drumline του Τόλη Αρσενίδη : παρ’ ότι αποτελείται από πολύ νέα παιδιά, κατά κύριο λόγο ακόμη στη μαθητεία τους στα τύμπανα, η εκτέλεση των μουσικών θεμάτων -σε υλοποίηση της θεωρητικής παρουσίασης από τον κ.Αρσενίδη- ήταν αψεγάδιαστη και η παρουσία της ομάδας σοβαρή , μετρημένη και πειθαρχημένη.  

Η ομάδα (ευσήμων αποδιδωμένων στον δάσκαλό της) αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η μουσική θεωρία των τυμπάνων και τα καταγεγραμμένα τεχνικά της χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν για να είναι «κενό γράμμα νόμου» , αλλά για να συμβάλουν με το πλουσιότερο δυνατό μελωδικό αποτέλεσμα στην Τέχνη. Δεν υστερεί, δε, καθόλου αντίστοιχων drumline projects του εξωτερικού, ενώ ελπίζουμε να βρει πολλούς μιμητές, ώστε να έρθει η μουσική παιδεία ένα βήμα πιο κοντά στους ανθρώπους και τα μουσικά δρώμενα να πάνε πολλά επίπεδα παραπέρα.

 

Ο καλλιτεχνικός φακός του Γιώργου Μαρινάκη (powered by Φωτοδεσμος  https://gmarinakis.wix.com/georgemarinakis ) κάλυψε για εμάς το event και τον ευχαριστούμε θερμά για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό.

 

ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

 

RUDBEATS DRUMLINE