Band tribute - Def Leppard : ΜΙΑ ΚΟΥΦΗ ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!

2013-10-04 12:12

 

Όλοι έχουμε αγαπημένα συγκροτήματα.

Όλοι δείχνουν μια ιδιαίτερη αδυναμία σε μπάντες που για κάποιο ιδιαίτερο και πολύ προσωπικό λόγο τους «μιλούν» πέρα από κανόνες λογικής και ψυχρής αποτίμησης δεδομένων.

Βρισκόμαστε στη μεταφυσική ζώνη του συναισθήματος όπου κάθε προσπάθεια πλήρους επεξήγησης στους άλλους του τι σημαίνει η “X” μπάντα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

 

Είναι, βλέπετε, κάτι πολύ...δικό μας!

 

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου «σπάνε» αυτά τα στεγανά και όλοι ανεξαιρέτως συναινούν, κατανοούν, συμφωνούν και εν τέλει εκτιμούν ένα συγκρότημα καθιστώντας πιο εύκολο, τρόπον τινά, το έργο όλων εκείνων που δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της συγκεκριμένης μπάντας.

Προσωπικά, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχω κρύψει τον απεριόριστο θαυμασμό μου για τους Def Leppard, τα παιδιά από το Sheffield όπως μου αρέσει να τους λέω.

Ήταν η πρώτη μπάντα που άκουσα ever πριν από άπειρα χρόνια (καλό είναι οι ηλικίες να αποφεύγονται) και έτσι κατέχουν δικαιωματικά μία πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

 

Δεν θα κάτσω να αραδιάσω τα επιτεύγματα των Leps...όλοι τα ξέρουμε πάνω κάτω και άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.

Ούτε θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί μου «μιλάνε» (καταδικασμένο σε αποτυχία, είπαμε...).

Απλώς θα αναφέρω τρία περιστατικά που δείχνουν ότι αυτό το group δεν είναι απλώς και μόνο επαγγελματικοί συνεργάτες αλλά μία παρέα φίλων με απολύτως επαγγελματική συμπεριφορά.

Προσοχή: δεν μέμφομαι τα συγκροτήματα που δεν έχουν κάποια στενή φιλική σχέση ή κάτι τέτοιο.

Σε τελική ανάλυση είναι μία δουλειά και όπως όλοι γνωρίζουμε δεν μπορούμε να είμαστε πάντα φίλοι με τους συνεργάτες μας.

Ωστόσο, είναι μαγικό όταν αυτό συμβαίνει γιατί με αυτό τον τρόπο οι οπαδοί και σε εκτιμούν περισσότερο και «δένονται» μαζί σου.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1984 ο Rick Allen χάνει το χέρι του όταν η Corvette που οδηγούσε έφυγε από το δρόμο σε μία απότομη στροφή έξω από το Sheffield και έπεσε σε έναν τοίχο.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να σωθεί το άνω άκρο του drummer των Leppard κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Ακόμη θυμάμαι το βιντεάκι –σε ένα μισάωρο αφιέρωμα του MTV to 1989- όπου ο Rick επιστρέφει στον τόπου του ατυχήματος και ξεσπάει σε λυγμούς.

20 μήνες αργότερα ο Rick εμφανιζόταν στο “Monsters of Rock” Festival παίζοντας αψεγάδιαστα μέσα σε μία απίστευτα συγκινητική ατμόσφαιρα.

Ποτέ, οι Def Leppard δεν σκέφτηκαν να αναζητήσουν άλλο drummer!

Σημειωτέον: είχαν κυκλοφορήσει το επιτυχημένο “Pyromania” και η πορεία τους ήταν ανοδική.

Στις 8 Ιανουαρίου 1991, ο αρχικός κιθαρίστας των Leppard, Steve Clark, πεθαίνει στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο ύστερα από ένα θανατηφόρο κοκτέιλ χαπιών και αλκοόλ.

Για μία τουλάχιστον διετία, η κατάσταση του είχε επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να κρατάει πίσω το συγκρότημα (τόσο στο studio όσο και στα live).

Του έδωσαν όσο χρόνο χρειαζόταν για να ανακάμψει αν και τελικά δεν τα κατάφερε.

Ποτέ οι Def Leppard δεν σκέφτηκαν να αναζητήσουν άλλον κιθαρίστα.

Σημειωτέον: οι Def Leppard είχαν κυκλοφορήσει τον ογκόλιθο “Hysteria” και ήταν στην κορυφή.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Vivian Campbell ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και ότι έχει ξεκινήσει χημειοθεραπείες.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι Def Leppard δεν έχουν ακυρώσει κανένα show και η απόδοση του Vivian είναι άριστη.

Και όχι μόνο αυτό αλλά όσοι παρακολούθησαν τα συνεχόμενα live στο Las Vegas έκαναν λόγο για συγκλονιστικές εμφανίσεις τόσο της μπάντας όσο και του ίδιου του Campbell.

Οι Def Leppard δεν σκέφτηκαν και σε αυτή την περίπτωση να αντικαταστήσουν τον κιθαρίστα τους.

Σημειωτέον: οι Def Leppard ξαναγνωρίζουν τεράστια εμπορική επιτυχία μετά το film “Rock of Ages” ενώ ετοιμάζουν και τη δισκογραφική τους επιστροφή.

 

Δεν θα κλείσω με κάποιον πομπώδη επίλογο.

Θα προτιμήσω να αναφέρω μία δήλωση του Joe Elliott που έκανε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό πριν από 1 μήνα: «αισθάνομαι ότι μετά από όλα αυτά που μας έχουν συμβεί είμαστε ΑΝΙΚΗΤΟΙ (σ.σ. “Undefeated” ονομάζεται ένα από τα τελευταία singles των Leppard)».

 

Και εμείς που αγαπάμε τους Def Leppard θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του!

 

Α, η δήλωση αυτή του Joe έγινε μπροστά από την είσοδο του παλιού εργοστασίου κουταλιών όπου το 1977 έκαναν τις πρώτες πρόβες τους οι Def Leppard σαν Atomic Mass και μετέπειτα σαν...Deaf Leopard!

 

Σάκης Νίκας